Blog

Imatran PihaPeliPäivä

PihaPeliPäivä on aivan pian täällä! Imatran tapahtuman pelipaikkoja ovat Holiday Club Saimaa ja Kävelykatu, mutta myös omien pelien järjestäminen muillakin lähiliikuntapaikoilla on erittäin suositeltavaa. Kävelykadulla, K-Supermarket Imatrankosken edustalla on pääsee kokeilemaan salibandyä laukaisututkan ja tekniikkaradan merkeissä, Imatran Voiman vetämänä. Kävelykadulla on mahdollisuus myös päästä tapaamaan tapahtumassa vierailevaa tähteä, ratamoottoripyöräilijä Niki Tuulta.

Holiday Club Saimaalla lajivalikoima on suuri. Saimaan Muodostelmaluistelijat ohjaavat erilaisia pelejä ja leikkejä, joita pystyy myöhemmin pelaamaan missä tahansa oman kaveriporukan kesken. Lisäksi tapahtuma-alueella pääsee pelaamaan padelia, tennistä, lentopalloa, katulätkää ja minigolfia. Kaikki edellä mainitut aktiviteetit ja pihapelit ovat siis tapahtuman ajan ilmaisia! Olemme myös saaneet huikean tarjouksen Sup-laudoista, 15€/1h ja 25€/2h. Jos et ole aiemmin kokeillut suppailua, nyt siihen olisi mahdollisuus hienoissa maisemissa Saimaalla edullisella hinnalla.

Kerää oma kaveriporukka kasaan tai tule paikalle yhdessä perheesi kanssa, pidetään aktiivinen päivä yhdessä pelaillen ja liikkuen. Täytetään Holiday Club Saimaan ja Kävelykadun lisäksi myös kaikki muut Imatran alueen lähiliikuntapaikat tapahtumapäivänä mahtavalla ja iloisella meiningillä. Jos olet järjestämässä omia pelejä jossakin päin Imatraa, ilmoitathan siitä meille, niin julkaisemme infon siitä tapahtuman sosiaalisessa mediassa.

TOP 5 pihapelit

Sulje silmäsi ja kuvittele hetki mielessäsi vastaava tilanne.

“Pölyinen pihatie, jossa koolla kaikki parhaat kaverit. Iloisia kiljahteluja ja huutoa, oman porukan kannustamista. Totiset, mutta aina hauskat väännöt kotikadulla.”

Palauttaako nämä mieleesi mitään muistikuvia lapsuuden pihapeleistä?

Jokainen on varmaan joskus pelannut pihapelejä koulujen välitunneilla, naapurustossa kaveriporukalla tai kuluttanut aikaa itsekseen palloa pomputtelemalla.

Me selvitimme PPP:n Markkinointitiimin voimin, mitkä ovat olleet TOP 5 pihapelit kautta aikojen.

Sijalla 5, Koripallo

Mitä yhteistä on Lauri Markkasella Bullssin paidassa ja Susijengin pelaajilla hurjasti huutavan yleisön edessä? Kaikki heistä ovat saaneet varmasti ensimmäisen kipinän uralleen katukoriskenttien peleistä.

Koripallo on helppo ja yksinkertainen peli; tarvitset vain koripallon, sekä korin alustoineen. Minipeleistä muistetaan parhaiten Manhattan ja Tiputus, unohtamatta peruspeliä kaikkine hienoine kikkoineen ja donkkeineen. Katukoris on myös yksi parhaista tavoista viettää kaunista kesäpäivää kaveriporukalla, nauttimalla itse pelistä ja nappaalla samalla kullanruskean brunan. Unohtamatta eväskoria ja virvokkeita!

Sijalla 4, Kirkkis eli Kirkonrotta!!!

”Vasta pesty puhdas selkä, Rexonalla raikastettu, ympyrä, ja risti, kuka siihen viimeisenä likaisella sormellansa pisti?” Tämä “rimpsu” voi olla sinulle tuttu, tai ehkä olette käyttäneet jotain toista vastaavaa Kirkonrotan pesemiseen.

Kuka on parhaiten piiloutunut? Kuka pystyy hämäämään hippaa eli kirkonrottaa parhaiten? Entä kuka selviytyy “turvassa” pisimpään? Näitä kysymyksiä lentelee intensiivisessä kirkonrotassa jatkuvasti.

Kirkonrotta tunnetaan pihapelinä, johon saadaan mahtumaan koko koululuokka tai vaikka kaikki naapuruston lapset. Porukka kasaan ja leikkimään! Tämä jännittävä peli ei katso aikaa eikä paikkaa, vaan sen voi järjestää melkein missä vaan! Tässä leikissä oveluus palkitaan, parhaat piilopaikat eivät välttämättä olekaan parhaita, sekä kunto nousee kohisten juostessa pitkin pihamaita ja mantuja.

Sijalla 3, Katulätkä ja -sähly

Mikael Granlundin ilmaveivikään ei olisi tällä hetkellä postimerkissä ilman katusählyä ja -lätkää, jota Mikke Oulunsalon pihamailla pelasi ystäviensä kanssa lukuisia tunteja päivässä. Kaikkien tämän lajin mestareiden kasvutarinat ovat alkaneet pihakadun kulmista, joissa pihapelit ovat olleet jokapäiväistä elämää.

Pesisräpylä kourassa, pahvin pala kilpenä ja puusta itse tehty maalikehikko. Kentällä tennis tai sählypallo, mailoina jääkiekko ja sählymailat. Iloisia veijareita juoksemassa pelivälineen perässä. Koko kylänraitti laulaa. Tästä on tehty kunnon pihapelit, kun puhutaan katusählystä ja -lätkästä. Se on säilyttänyt suosionsa sukupolvien yli!

Sijalla 2, Keinupolttopallo

Keinupersis, keinupolttis, keinupehvis, persis, keinumatti, keinis, keinupallo, kiikkupallo, kiikkis ja kiikkupolttis. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Millä nimellä teidän porukka tätä pelasi?

Pelin tarkoituksena on osua pallolla keinussa olevaa pelaajaa polven yläpuolelle, pää pois lukien, jolloin pelaaja “palaa”, eli siirtyy heittäjäksi ja heittäjä pääsee keinuksi.

Oleellisena osana peliä pelaajat yrittävät potkaista pallon niin kauas keinusta, että ehtivät juosta tietyn maamerkin luokse ja takaisin.

Peli on pysynyt hyvin pinnalla ja viime aikoina se on jopa nostanut päätänsä, vaikkakin pihapelit ovat kokeneet ajoittaista pientä taantumusta. Tämä on välituntipelien kestosuosikki!

Numerolla 1, Kaikkien aikojen kuningaspeli JALKAPALLO!!!

Kaikki maailmassa tietävät jalkapallon. Jokainen on varmasti sitä joskus pelannut tai katsonut. Nykymuotoista jalkapalloa on pelattu pitkään, jo 1800-luvulta lähtien. Siinä kaksi joukkuetta ottaa mittaa toisistaan ja peli herättää suuria tunteita! Pelit on helppo pistää pystyyn ja sen aloittamiseen vaaditaan vaan pallo, sekä innokkaita osallistujia.

Onpa kyseessä sitten koko pihapiirin välinen suuri ja mahtava jalkapallo-ottelu tai hiekkarannalla rauhallisempi pallottelu, niin pelaaminen nostaa huomaamatta kuntoa, kohottaa mieltä sekä yhdistää ihmisiä. Jalkapallo kehittää hyvin fyysisiä ominaisuuksia ja sen kautta syntyy elinikäisiä ystävyyksiä!

Niin Ronaldo, kuin myös Messikin, ovat aikanaan aloittaneet uransa omien pihapiiriensä kuninkaina. Nyt he ovat maailman parhaita jalkapalloilijoita. He ovat todisteita siitä, että pienten poikien unelmista voi kasvaa oikeita menestystarinoita.

—————————————————————————————————————————————

Tässä meidän koonti parhaista pihapeleistä! Mikä oli teidän pihapiirin ehdoton voittaja?

Nyt on tullut aika koota vanha porukka kasaan Tapaninpäiväksi 30.5 ja pistää kevään kovimmat matsit pystyyn! Haasta itsesi, sekä kaverisi ja tule viettämään mahtava kevätpäivä yhdessä pelaten!

Keväisin terveisin; PPP:n Markkinointitiimi

Projektiryhmä esittäytyy!

Moikka! Tänään esittelyssä vuoden 2019 Helatorstain PihaPeliPäivän projektiryhmä. Olemme ensimmäisen vuoden liikunnanohjaajaopiskelijoita Haaga-Helian Ammattikorkeakoulusta Vierumäeltä.

Tämän vuoden PihaPeliPäivää on rakennettu tällä porukalla jo tammikuusta lähtien, mutta hommia riittää vielä ennen tapahtumapäivää. Projektiryhmämme on jaettu kolmeen eri osaan: viestintä, markkinointi ja yhteistyö. Viestintätiimin vastuulla on ryhmän sisäinen viestintä, ulkoinen viestintä sekä nettisivujen ylläpito. Markkinointitiimi vastaa sosiaalisen median kanavien eli Instagramin, Facebookin ja Twitterin päivittämisestä. Yhteistyöryhmän vastuulla on yhteistyökumppaneiden hankkiminen, joita tarvitsemme edelleen lisää mahdollisimman onnistuneen tapahtuman aikaansaamiseksi.

Edellä mainittujen ryhmien lisäksi olemme jakautuneet vielä pienempiin ryhmiin, joissa suunnitellaan yksittäisiä suurempia PihaPeliPäivä tapahtumia opiskelijoiden omille kotipaikkakunnille. Suurempia tapahtumia tulee tänä vuonna Helatorstaina olemaan Lahdessa, Hollolassa, Lappeenrannassa, Imatralla, Seinäjoella sekä Helsingissä.

Haluamme koko projektiryhmän kanssa muistuttaa, että vaikka omaa paikkakuntaasi ei listasta löydy, se ei ole esteenä tapahtumaan osallistumiselle. Kuka tahansa voi pistää omalla lähikentällä tai kotikadulla pelit pystyyn ja kerätä oman kaveriporukan pelailemaan mieluisiaan pihapelejä!


PihaPeliPäivän yhteistyö, huolehtii syöttösi lapaan.

Heipparallaa ja kukkuluuruu! PihaPeliPäivän yhteistyötiimi paikalla!

Tehtävänämme on hankkia projektille yhteistyökumppaneita ja ylläpitää suhteita heidän kanssaan. Suurimpana tavoitteena PihaPeliPäivällä on saada näkyvyyttä yhteistyökumppaneiden avulla ja sitä kautta saada lisää kosketuspintaa kohderyhmään. Osallistujamäärän kasvattaminen edistää PihaPeliPäivän aatteita pihapelikulttuurin herättelemiseksi. Yhteistyökumppaneiden tuella on siis tarkoitus saada niin näkyvyyttä, kuin myös fyysistä tavaraa, millä voidaan tehdä tapahtumasta mahdollisimman helppo osallistua! Kyseisiä fyysisiä tavaroita ovat esimerkiksi sählymailat ym. pelivälineet, vetoalustat, jääkiekkomaalit, sählykaukalot, liikuntatilat ja muu vastaava aineellinen tuki, mitä päivän aikana saatetaan tarvita. Koska projektia tehdään opiskelijaporukalla ja pienellä budjetilla, yhteistyökumppaneiden hankinta on meille ensiarvoisen tärkeää. Jos tunnet kiinnostusta tapahtumaamme ja sen tarkoitusta kohtaan, ota rohkeasti yhteyttä pihapelipaiva@gmail.com, sillä jokaisen antama tuki auttaa meitä askeleen lähemmäksi yhteisiä hetkiä liikunnan riemun valtaamilla takapihoilla ja naapurustoissa. Hyppää remmiin ja tee maailmasta helpompi paikka tuntea liikunnan tuomaa yhteisöllisyyttä ja elämyksiä!

Hei, me leikitään!

Helsingin narinkkatorilla oli Haaga-Helian tradenomiopiskelijoiden järjestämä Hei, me leikitään -tapahtuma, jossa saimme mahdollisuuden testata PihaPeliPäivän konseptia käytännössä ja mainostaa sekä markkinoida sitä ihmisille. PPP:n toimipisteellä oli pystytettynä teltta, josta löytyi koju ja lämäritutka sekä lisäksi teltan vieressä pieni pelikenttä maaleineen, jossa pystyi pelaamaan salibandya.

Tapahtumassa oli mukana Hei, me leikitään! -tapahtuman suunnitteluryhmä, kaksi vapaaehtoista PihaPeliPäivä -projektin jäsentä sekä PPP:n ohjaava opettaja ja toinen johtajista, jotka olivat seuraamassa ja arvioimassa toimijoiden toimintaa. Toimijoiden tehtävänä oli mainostaa PihaPeliPäivän konseptia ja ylläpitää toimipisteitä osallistumalla niiden aktiviteetteihin asiakkaiden kanssa. Toimijoiden roolit olivat kaikilla samat eli jokainen oli mukana PihaPeliPäivän toimipisteen paikoissa eri tehtäviä vaihdellen.

PihaPeliPäivän toimipiste oli jaettu kolmeen osaan: kojuun, lämäritutkaan sekä pelikenttään. Kojussa oli pöytä, jossa oli PihaPeliPäivään liittyvää tietoa, flyereita, esitteitä sekä ilmaista tavaraa Haaga-Helian puolesta. Kojussa oli myös asiakaskysely PPP:än liittyen, johon asiakkaat pystyivät vastaamaan puhelimella QR -koodin aktivoimalla. Tähän kyselyyn saimme viisi vastausta päivän aikana. Kojussa keskustelimme asiakkaiden kanssa PPP -konseptista ja saimme paljon hyvää palautetta tapahtuman järjestämisestä ja sen sanomasta, joka siis on saada ihmiset liikkumaan positiivisten kokemusten kautta.

Lämäritutka ja pelikenttä olivat toiminnallisia aktiviteetteja toimipisteellämme ja niiden avulla saimme käytännön näyttöä PihaPeliPäivä -konseptin toimimisesta. Lämäritutka -pisteellä asiakkaat pääsivät ampumaan salibandymailalla tutkaan ja selvittämään, kuinka kovaa heidän salibandylaukauksensa lähtee. Hyvistä suorituksista palkitsimme asiakkaat Tupla -suklaapatukoilla, joita saimme Suomen Salibandyliitolta tarvikkeita hakiessamme. Näin saimme pientä leikkimielistä kilpailua aikaan ja se miellytti asiakkaita suuresti. Toisena aktiviteettina toiminut pelikenttä oli hyvä tapa todella selvittää, kuinka kiinnostuneita ihmiset ovat pelailemaan tuntemattomien kanssa yhdessä pihapelejä. Kentällä pelasimme salibandya ja huonosta kelistä huolimatta saimme usean pelin aikaan tapahtuman aikana. Suurin kohderyhmä pelikentällä oli lapset, jotka innostuivat pelaamaan yhdessä tapahtuman toimijoiden kanssa usean tunnin ajan.

Kaiken kaikkiaan PihaPeliPäivän pilotointitapahtuma oli onnistunut ja saimme hyvän käsityksen siitä, että tämä konsepti toimii ja on järjestämisen arvoinen. Olimme tyytyväisiä kaikkien toimijoiden työpanokseen tapahtuman aikana ja saimme luotua rennon tunnelman toimipisteelle, johon asiakkaiden oli helppo ja mielekästä tulla puhumaan myös muustakin kuin PihaPeliPäivästä.

Muistelmia lapsuuden peleistä

Muistan kuinka nuorempana pelailtiin pienenä pihalla. Välillä jalkapalloa, koripalloa ja sen jälkeen katulätkää. Aina kuvittelin mielessäni olevani oma idolini lajista riippuen.  Välillä aukesi polvet ja välillä halkesi hammas. Mukana oli iloa, surua, verta ja hikeä. Vaikka tosissaan pelattiin ja tappio tuli loppujen lopuksi, jäi aina hyvä maku suuhun peleistä. Kokoonnuimme parin talon päässä asuvien poikien ja tyttöjen kanssa pelailemaan ja leikkimään lähes päivittäin. Välillä etsittiin pihalta karannutta koiraa metsästäkin. Nämä muistot ovat painuneet kultaisina muistoihini.

Mikä tässä kaikessa oli sitten parasta? Lyhyt välimatka omassa naapurustossa. Tällöin tunsimme olevamme turvassa. Pelit tapahtuivat aina joko pihalla tai rauhallisemmalla kadulla. Vuoropäivin aina syötiin välipalaa kaverin luona ja välillä kotona. Vanhemmat pystyivät tarkkailemaan tekemisiämme sisältä samalla, kun hoitivat muita askareita. Välillä saimme heidätkin osallistumaan mukaan ja mikäpä sen mukavampaa kuin voittaa oma vanhempansa.

Vanhemmat, muistatteko meidän lapsuutemme? Vapaa-aikanamme olimme aina pihalla leikkimässä ja pelailemassa. Tarpeeksi kun muistellaan, tulee mieleemme jokin tarina lapsuuden pihaleikeistä. Pesäpalloa pelatessa naapurin ikkuna hajosi, tai kaatuessa polvi aukesi. Vaikka välillä sattui, hauskaa meillä oli aina. Haluammehan jättää hyvän perinnön lapsillemme omasta lapsuudestamme, joten eikö pihapelit olisi juuri se? Osallistuessamme pihapeleihin saamme lapsillemme jätettyä oman lapsuutemme perinnön ja nähdä heidän ilon. Ollessamme itsekin peleissä mukana saamme laatuaikaa yhdessä.

Tykkäämme hokea: ‘’ ennen oli asiat paremmin’’ , ‘’meidän lapsuudessamme ei ollut älypuhelimia’’ ja lisäksi muita vastaavia lauseita. Viestin jonka haluamme välittää lapsillemme voi kääntää myös positiiviseksi. Voimme kertoa omia kokemuksiamme pihalla vietetystä ajastamme. Tärkein voimavaramme lastemme liikkumiseen olemme ME itse. Omalla innostuneisuudellamme ja aktiivisuudellamme voimme saada heidätkin innostumaan pihapeleistä. Lähdetään yhdessä mukaan tukemaan helppoa ja mukavaa pihapelien ilosanomaa. Pidetään pihapelit jatkossakin elossa! #pihapelipaiva